Trabzon'da Drakula böceğine karşı önlemler sona yaklaştı
Trabzon'da fındık üreticilerini yıllardır zarara uğratan 'Drakula' lakaplı turunçgil uzun antenli böceği ile mücadelede sona gelindi. İlk olarak İstanbul'dan geldiği düşünülen ve 8-10 yıldır Türkiye'de görülen zararlı, yapılan ilaçlama ve kontrol çalışmalarıyla etkisini kaybetmeye başladı.
Trabzon’da fındık üreticilerini yıllardır zarara uğratan ‘Drakula’ lakaplı turunçgil uzun antenli böceği ile mücadelede sona gelindi. İlk olarak İstanbul’dan geldiği düşünülen ve 8-10 yıldır Türkiye’de görülen zararlı, yapılan ilaçlama ve kontrol çalışmalarıyla etkisini kaybetmeye başladı.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, bugüne kadar yaklaşık 7 bin dekarlık alanda ilaçlama yapıldığını belirterek, böceğin yayılışının ciddi şekilde azaldığını vurguladı. Özellikle fındık dallarını kurutarak büyük ekonomik kayıplara neden olan böcek, yapılan survey çalışmaları sonucunda sesten etkilenerek otların arasına gizlendiği tespit edildi.
Fındık Bahçeleri Koruma Altında!
Böcek, fındık ağaçlarının kök kısımlarına yumurtalarını bırakarak çoğalıyor ve kısa sürede ömrünü tamamlıyor. Yetkililer, orman ağaçlarında görülmeyen bu zararlının yayılmasını önlemek için yoğun bir ilaçlama programı uyguladıklarını belirtti.
Üreticiler Rahat Nefes Alacak
Trabzon’da özellikle Esiroğlu Mahallesi’nde başlayan yayılımın büyük ölçüde kontrol altına alındığı bildirildi. Uzmanlar, mücadelenin son aşamalarına gelindiğini ifade ederek, önümüzdeki süreçte böceğin tamamen yok edilmesinin hedeflendiğini duyurdu.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, mücadelenin son dönemlerine geldiklerini söyledi. Kaplan, "Turunçgil uzun antenli böceği ile ilgili bir mücadelemiz var. Maçka Esiroğlu tarafından bizim Bakanlık olarak ilaçladığımız yine bütçesini Bakanlığımızın verdiği bir ilaçlama sistemimiz var. Turunçgil uzun antenli böceği ile ilgili yaklaşık 6-7 bin dekar alanda ilaçlama yapıp ki o da çok dirençli bir zararlıdır. Ama mücadelemizde geçtiğimiz yıl oldukça iyiydi. Önceki yıllarda iyiydi ve sayının gittikçe azaldığını gördük. İnşallah bu sene bitireceğimizi düşünüyorum. Fındık ağacını içinden kemirerek fındık ağacını yok ediyordu. Kokarca direkt fındığı etkilerken turunçgil uzun antenli böceği fındık ağacının özünü yiyerek fındığı kurutuyor. Bu zararlı dışarıdan süs bitkileriyle geldi. Bölgemize ilk kez İstanbul'dan geldiği düşünülüyor. 8-10 yıllık bir hikayesi var ama mücadelenin son dönemlerine son evrelerine geldik" ifadelerini kullandı.
Devlet Destek Vermişti
Böcekle mücadele kapsamında 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile üreticilere tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak, bazı çiftçiler için bu destekler yeterli olmadı. Fındık sezonunda daha da aktif hale gelen böcek, birçok üreticinin geçim kaynağını yok etti.
Mücadelede Son Aşamaya Gelindi
Yetkililer, böceğin yayılmasını büyük ölçüde kontrol altına aldıklarını ve ilaçlama çalışmalarının sona yaklaştığını duyurdu. Ancak, geride kalan yüzlerce dönüm verimsiz arazi ve üreticilerin yaşadığı ekonomik kayıp, bölgedeki tarımsal mücadelelerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bakmadan Geçme





