Harşit Çayı taşkın tehlikesiyle korkutuyor: Gümüşhane halkı endişeli
Gümüşhane'nin içinden geçen ve Türkiye'nin en hızlı akan çaylarından biri olarak bilinen Harşit Çayı, taşkın riskiyle bölge halkını tedirgin ediyor.
Gümüşhane’nin içinden geçen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından biri olarak bilinen Harşit Çayı, taşkın riskiyle bölge halkını tedirgin ediyor. Islah çalışmalarının tamamlanmaması ve çay içine yapılan bentlerin akışı engellemesi, tehlikeyi her geçen gün büyütüyor.
Özellikle kar sularının erimesiyle birlikte debisi artan çayın su seviyesi Harşit Sokak’taki ev ve bahçelerin seviyesine kadar ulaştı. Bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su basarken, vatandaşlar büyük maddi kayıplar yaşadı. İşletmesini su basan bir esnaf yaklaşık 400 bin TL zarar ettiğini belirterek, "Artık bu duruma çözüm bulunmalı" sözleriyle yetkililere çağrıda bulundu.
Mahalle sakinleri ise yıllardır Harşit Çayı kenarında yaşadıklarını ancak ilk kez bu kadar ciddi bir taşkın tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Hava sıcaklıklarının artması ve yağmur yağışlarının başlamasıyla su seviyesinin daha da yükseleceğine dikkat çeken vatandaşlar, oluşabilecek sel felaketine karşı acil önlem alınmasını talep ediyor.
"Son 3 haftada çok büyük mağduriyet yaşadık"
Harşit Çayı'nın su seviyesinin yükselmesinden dolayı iş yerini su bastığını ve 400 bin TL maddi zarar ile müşteri kaybı yaşadığını dile getiren spor salonu işletmecisi Batuhan Tuna, "Son 3 haftadır büyük mağduriyet yaşadık. Harşit'in suyunun yükselmesinden dolayı salonumuzu su bastı ve bu nedenle 400 bin TL'lik masrafımız oldu. Aynı zamanda müşteri kaybımız da oldu. Son 3 senede hiç böyle bir şey yaşamadık ne olduysa Harşit Çayı'nın kenarlarının daraltılması ve bentlerin yapılması sonucu oldu. Bentlerden sonra göllenme oldu bu nedenle kot spor salonunu geçtiği için spor salonunu su bastı. Maddi manevi çok zorlu bir süreçti 400 bin TL masrafımız oldu ve 14 gün de kapalı kaldık. Harşit Çayı'nın suları Nisan ve Mayıs aylarında daha da artacak biz bununla ilgili önlem almaya çalışıyoruz ama yeterli olmuyor bu dere ıslahının yapılması gerekiyor. İlerleyen günlerde ne olacağı da belli değil. Çözüm yolu çok basit yan duvarlar yapıldığı zaman göllenme olmayacak ve su basmayacak" dedi.
"50 senede olmayan son 1 ayda oldu"
50 senedir aynı bölgede aile apartmanında yaşadıklarını ve başlarına ilk defa böyle bir şey geldiğini ifade eden Hakan Çubukçu, "50 yıldır ailemizle birlikte bu bölgede ikamet ediyoruz. Ancak derenin etrafına yapılan eksik ıslah ve içerisine yapılan setlerden dolayı 1 aydır binalarımızda yoğun su baskınları meydana geliyor. Daha önce hiçbir şekilde bu sorunları yaşamadık ama 1 aydan beri sürekli ailemizle birlikte su basan alanları temizliyoruz. Biz gerekli tedbirleri aldık ama yetkililerden yardım istiyoruz, çok zor durumdayız. Ne zaman ki bu duvarlar yapıldı, setler yapıldı bizim bu sıkıntılarımız başladı. Bu temizlik işleri bittikten sonra biz maddi manevi bütün haklarımızı arayacağız. Sabahtan akşama kadar yaklaşık 10 kere su tahliye ediyoruz, bütün işi gücü bıraktık herkes uğraşıyoruz. Bu dereyi bu bu duvarları bu kadar daraltmaları bir de üstüne set yaptılar dere iyice yükseldi bizim başımızı sıkıntıya soktular. İşi gücü bıraktık bodrumlardan su temizliyoruz" diye konuştu.
Bakmadan Geçme





